Новини и Събития

Да бъдеш или да не бъдеш... доброволец

Дали това (все още) е въпросът?


На много от нас се е случвало да си кажат, че не е възможно да се промени каквото и да е в съвременния ни свят, а дори и в по-близката ни заобикаляща среда. За някои хора може би това е въпрос на мироглед, но много често това може и да е симптом за нещо друго, а именно нежелание да се положат извънредни усилия свързани с различни извънредни ситуации... Представете си ако всеки от нас започне да прави дори и малки, но положителни промени в най-близкия до себе си кръг от приятели и семейство. Рано или късно тази „позитивна вълна” ще се превърне в неспирна лавина, която няма кой да спре.


Има редица примери доказващи, че това се случва стъпка по стъпка, а една от най-красноречивите успешни истории през последните години е тази на телевизионната водеща Опра – родена в бедност, а по настоящем единствен афро-американски милиардер в САЩ. Според някои анализатори тя е най-влиятелната жена в света през последните години, а от друга страна е считана и за най-великият цветнокож филантроп. Опра вероятно е човекът отговорен за това да вдъхнови повече хора, които да допринесат или да бъдат в полза на различни благотворителни каузи , отколкото всеки друг в днешно време. Сред най-ценните й проекти е OWLAG или „Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls” – висше девическо училище в Южна Африка имащо за цел да подпомогне обучението и бъдещата реализация като лидери на момичета и млади жени от най-бедните прослойки на Черния континент.


Нелсън Мандела беше казал преди време “Образованието е най-мощното оръжие, което може да използваш, за да промениш света”. Мадиба, както го наричат приятелите му, е друг велик вдъхновител за много от известните хора на изкуството през този и миналия век. Рок величия като Боно от U2 става доброволец в Африканския корпус на мира, Питър Гейбриъл стартира инициатива за млади таланти, които да бъдат подпомагани от по-опитни музиканти като техни ментори. Списъкът е дълъг и може да бъдат споменати и редица други благотворителни дейности включващи световни имена като Брайън Мей (Queen), Ани Ленъкс и др.


Връщайки се обратно по нашите географски ширини, през последните години е все по-очевидна промяната в мисленето на хората съдейки по нарастващия брой фирми и индивидуални участници, които са склонни да предоставят безвъзмездно помощта си в различни събития отвъд стереотипа за „Корпоративната Социална Отговорност”. В България подобен тип организация, базирана на доброволен принцип на работа и участие в различни инициативи е PMI BG Chapter. Общоприета норма за по-опитните членове на българската секция е да полагат допълнителни усилия в различни дейности и особено в инициативи свързани с повишаването нивото на знание и опит на по-младите представители на хората управляващи проекти у нас.


Сред последните значими събития на PMI в България бе успешното реализиране на една спонтанна идея за проект, предложена от почетния президент на организацията Джими Шар на една от редовно организираните срещи. Новото в предложението на Джими бе да се организира нещо повече от типичните няколкочасови обучителни сесии, като се даде рамо на новопостъпилите членове, които все още не са сертифицирани като професионални мениджъри на проекти да успеят да постигнат това. За целта бе организиран безплатно специализиран двуседмичен курс на подготовка, в който някои от водещите у нас РМР сертифицирани професионалисти споделиха опит и разкриха тайните на успеха при воденето на проекти базирайки се на PMBOK® Guide Fifth Edition.


Подготвителният курс се състоеше от 15 модула, включващи теми като: жизнен цикъл и обхват на даден проект, управление на времето, качеството, човешките ресурси и финансовите средства, оценка на риска и взаимодействието с доставчиците и стейкхолдърите в различните фази на проектите. Благодарение на безвъзмедната подкрепа от страна на лектори като Весела Лукарска (Telelink), Любомир Маринов (HP) и не на последно място инициатора Джими Шар (SKILLS) вече имаме първите успешни истории на няколко от обучаемите преминали цикъла тренинги и преминали изпита за CAPM през юни и юли 2014.


PMI BG Chapter благодари на лекторите за положените от тях извънредни усилия и поздравява новосертифицираните мениджъри на проекти в лицето на Екатерина Салова (Serdon), Цветомира Хайдукова (ICB) и Боян Дамянов (Coca-Cola HBC). Фактите говорят сами за себе си – участието като доброволец в дадена инициатива може да бъде много повече от това да извършиш едно добро дело. Когато видиш резултата от своите усилия и труд, разбираш че си получил много повече от това, което реално си дал.

Powered by Haemimont