Пътят на проектния мениджър от професия до призвание от Диана Ковачева

   Следващата вълнуваща история от поредицата Success Stories е тази на Диана Ковачева - доброволец и член на PMI Bulgaria Chapter. Диана е част от extended борда на PMI Bulgaria Chapter в ресор Комуникации. В професионален план, Диана работи като Проектен Мениджър в международна иновативна софтуерна компания - COREFIN, и има вече над 6 години опит в управлението на международни проекти. Тя е завършила своето висше образование в сферата на финансите в престижни университети в Австрия и Холандия. Диана притежава също така няколко сертификата в сферата на бизнес анализа, управлението на проекти в Agile среда и съвсем скоро се надява да добави и PMP титлата към списъка с постижения.

   Диана за пръв път се сблъска с PMI Bulgaria Chapter като доброволец за организацията на ежегодното събитие на чаптъра, което също така се оказа и най-голямата конференция в сферата на проектния мениджмънт в Европа за 2019 година, а именно Project Management Summit Bulgaria 2019 със своите 850+ посетители. Макар и да е работила в тази сфера от над 5 години, на Диана винаги ѝ е липсвало нещо. Когато тя съвсем случайно се натъква на публикацията за набиране на доброволци за организацията на конференцията, без много много да се чуди, Диана пуска и своята заявка за участие. С течение на обстоятелствата тя бива и сред избраните кандидати да се присъедини към Екип “Маркетинг & PR” от организационния екип. Дори и всичко да е започнало като спонтанна идея, постепенно тази инициатива се превръща за Диана в едно ново предизвикателство и същевременно още един интересен проект в една нова за нея роля, а именно ролята на доброволец. След месеци усилена работа и различни предизвикателства, вложеният труд от нея и от целия екип биват възнаградени с небивал успех.

   След приключването на конференцията Диана продължава да поддържа контакт с повечето членове от организационния екип именно заради силната връзка и ентусиазъм, които те споделят. Когато нейният тийм лийд - Ивелина Петкова, бива избрана за член на борда в ресора на Комуникации и Социални Медии по време на изборите през месец Февруари 2020, Диана има честта да се присъедини като част от Extended борда на PMI Bulgaria Chapter в длъжността на Director at large (DAL). Оттогава насам тя заема активна участие в разпространяването на инициативите и добрите практики на организацията сред ПМ общността в България. В момента тя активно е поела инициативата за въвеждането на изцяло преработен и обогатен уебсайт с много повече ценно съдържание както за регистрирани членове, така и за широката публика. Друга изключително интересна инициатива, която се подпомага от екипа Комуникации, е именно организирането за пръв път на събитието PM Awards, организирано съвместно от PMI Bulgaria Chapter и група ентусиазирани доброволци.

Диана Ковачева
   Ето какво казва и самата Диана: “Като цяло опитът ми с PMI Общността ми даде един нов свеж поглед над нещата, разшири и отвори нови перспективи и представляваше една невероятна възможност да се запозная с много професионалисти от сферата ми на работа, а също така и едни невероятни хора, които имам щастието да нарека вече и приятели. За жалост все по рядко се срещат хора, които да харесват своята работа и да я вършат със страст. Тук аз намерих много такива хора, които не само са удовлетворени от работата си в ролята на проектни мениджъри, но също така имат и огромното желание и страст да предават своя опит и практики на широката аудитория със своите действия и всеотдайност, особено с оглед на трудните времена, в които се намираме в момента на глобално ниво.“

   В заключение Диана добавя, че проследяване от близък план на въздействието на добрите практики в сферата на проектния мениджмънт и изискваното високо ниво на гъвкавост в настоящата глобална среда, които се наблюдават във всички инициативи на PMI Bulgaria Chapter, са ѝ помогнали наистина да види добавената стойност и въздействието на придобитите уменията в сферата на управлението на проекти не само на работното си място, но също така и в цялата ПМ общност и дори в личния ѝ живот.