Процесът на постоянно усъвършенстване за мениджъра на проекти от Любомир Сираков

   Любомир Сираков е магистър по европейски политики от университета в Льовен (Белгия), сертифициран проджект мениджър (PMP) и scrum master (PSM I и II). Има над 10 години опит в управлението на проекти, по-голямата част от тях в публичния сектор. В момента работи като IT Project Manager в Конкорд Европа.

   Участието му в дейността на българския чаптър на PMI започва в края на 2017 г., когато посещава една от месечните срещи. “По това време бях натрупал почти десет години опит в публичния сектор и бях ръководил няколко проекта с европейско финансиране. Исках да проверя до колко съм конкурентоспособен и да получа международен сертификат”.

   През м. януари 2018 г. Любомир става член на глобалната организация на PMI и на българския чаптър. “След участието ми в първата месечна среща на PMI България реших, че искам да се серифицирам за PMP. Започнах редовно да посещавам срещите на чаптъра, купих си един от учебниците за подготовка и през лятото на 2018 г. изкарах и подготвителен курс за PMP. Така се зароди интересът ми към PMI и през 2018 г. си купих билет за годишната конференция. За съжаление трябваше да остана до късно на работа и когато пристигнах в залата събитието беше приключило. Тогава реших, че следващата година задължително ще участвам. И това се случи – включих се като доброволец.”

Любомир Сираков
   В началото на 2019 г. Любомир се присъединява към екип Mаркетинг и комуникация в подготовката на най-голямата в Европа конференция за управление на проекти – PM Summit Bulgaria 2019 г. В процеса на подготовка на събитието той се запознава с много доброволци, с които остават приятели и до днес. “Хората, с които работих по подготовката на PM Summit-a ми дадоха допълнителен стимул да участвам в дейността на чаптъра и да продължа подготовката за PMP сертификация. ” казва Любомир. “Събитието бе невероятен успех – 900 участника, интересни лектори и невероятен екип от доброволци, който го подготви”. „Всеки трябваше да намери баланса между работата, личното време и доброволчеството. Намирането на този баланс не е лесно и всеки в един момент си задава въпрос „Защо да го правя?. Това, което ме мотивира в трудните моменти беше общата цел на екипа да създаде едно стойностно събитие и неповторимо изживяване за всички. Мисля, че именно това се получи като краен резултат“.

   След сертификацията си като PMP, Любомир продължава да е доброволец в българския чаптър на PMI. В момента той е ръководител на екипа за Маркетинг и комуникация, който организира PM Summit 2021. “През 2021 г. планираме събитието да е изцяло виртуално. За 10 години PMI България доказа, че може да привлича актуални и интересни лектори. През 2019 г. на конференцията в НДК присъстваха почти 900 души. През настоящата година се надяваме да достигнем до 3 000 участника във виртуалната конференция”.

   Любомир би искал да благодари на всички доброволци от българския PMI чаптър, с които работи през последните две години. Дори когато светлината на прожекторите трябва да пада върху него самия, той скромно я отмества към инициативите, които подкрепя. “Препоръчвам на всеки, който се занимава професионално с управление на проекти или би искал да се занимава, да се запознае с дейността на чаптъра и да присъства на някоя от месечните срещи. Със сигурност ще се запознае с нови интригуващи хора и ще научи нещо ново.“

   Съвсем скоро PMI България ще обяви провеждането на PMI Summit 2021, който ще се проведе изцяло онлайн през м. октомври 2021 г. Преди това през м. юни за пръв път българският чаптър ще награди най-успешните проекти и организации в областта на управлението на проекти в страната. Повече информация за организираните събития от PMI българия може да намерите на нашия сайт www.pmi.bg