Доброволците често не разполагат с време, а просто имат сърце да се раздават от Ивелина (Петкова) Чалдъкова

   Днес сме щастливи да споделим историята за успеха на прекрасен доброволец, който активно подкрепя PMI България Чаптър - Ивелина Чалдъкова, или както някои от вас може би я да я познават - Ивелина Петкова.

   Ивелина е Ръководител Проекти и Agile практик с 10+ години опит (8+ от които в ИТ сектора). Работила е с широк спектър от компании и организации (от малък бизнес до компании от Fortune 500), за да достави успешно множество проекти и програми. В момента Ивелина е проектен мениджър в бързоразвиващия се норвежко-български технологичен стартъп Documaster и работи активно с екипа, който разработва продуктите на Documaster. Освен това тя е доброволец, както и Вицепрезидент Комуникации в PMI България Чаптър. Ivelina притежава редица сертификати, сред които PMP, ICP, ICP-ATF, PSM I, DALSM и ITIL. Била е лектор, панелист и модератор на редица събития, включително панели за таланти, месечни срещи на организацията, както и собствени открити презентации.

   Чудите се как е започнал нейният доброволчески път? Ами случило се е още през 2018 г., когато Ивелина присъства на конференцията PMDAY България 2018, която наистина ѝ допада. Следващата 2019 г. От своя страна ѝ предоставя възможността да стане доброволец за деветото издание конференцията, известно още като Project Management Summit Bulgaria, което се проведе през ноември 2019 г. Ивелина не се нуждае от много време за обмисляне и кандидатства за доброволческа позиция. И както ни разказва тя - това се оказва стъпка, за която тя никога няма да съжалява, тъй като я среща със страхотен екип от съмишленици и доброволци (които течение на времето се превръщат и в приятели). Те са готови да работят заедно и да допринасят доброволно към професията и общността, занимаваща се с управление на проекти в България и чужбина.

   Така Ивелина се присъединява като Ръководител Маркетинг и комуникации и неуморно работи с всички от екипа, за да привлече вниманието към събитието. По това време може да видите Ивелина да общува с дизайнери и медийни партньори, както и да се труди над посланията за конвенционалните и социални медии, всичко това в свободното си време. Резултатите не се бавят - упоритата работа, кооперативността и страстта на целия доброволчески екип им позволява да организират най-успешната и призната конференция, посветена на управлението на проекти в Европа през 2019 г., която привлече близо 900 регистрации и над 830 участници. Всъщност събитието дори е разпродадено около 2 седмици преди началото му и се оказа особено признато, както в България, така и в цял свят.

Ивелина (Петкова) Чалдъкова
   И тъй като доброволците често не разполагат с време, а просто имат сърце да се раздават, Ивелина продължава да действа като част от разширения борд на организацията през следващите месеци. Усилията се отплащат и тя е избрана за член на борда и Вицепрезидент Комуникациите и Социалните Медии от членовете на PMI Bulgaria Chapter по време на Общото събрание през февруари 2020 г. Ивелина е особено активна в нейната роля и с удоволствие създава публичност за проектите и дейностите на организацията (всъщност от началото на нейния принос тя успява да увеличи последователите на организацията в социалните медии над два пъти). Ивелина инициира и тази поредица от истории за успех, благодарение на които вече се запознахте с историите на много доброволци, както и модерира първата онлайн месечна среща под формата на уебинар, която PMI Bulgaria Chapter организира в отговор на пандемията COVID-19. Ивелина модерира и много от уебинарите, които следват, а също така е и гост-лектор на 84-тата месечна среща в края на 2020 г., за да изнесе презентацията „Направи го по свой начин с Disciplined Agile. Въведение в Disciplined Agile“, но която открита сесия присъстват над 120 участници. Ивелина връща и поддържа месечния бюлетини на организацията и освен това активно подкрепя не само партньорствата ѝ, но и проектите на PMI България Чаптър, включително работата по първото издание на Българските награди за управление на проекти 2021, за които номинациите все още са отворени до март, 2021.

   „Доброволчеството е не просто страст, но е и чудесен начин да създадеш приятели, да придобиеш нови умения и да си щастлив, че допринасяш към дадена кауза“, казва Ивелина и продължава “затова бих искала да благодаря на всички мои колеги-доброволци за времето, упоритата работа и ангажираността им, тъй като успехът ни винаги се е дължал на екипните ни усилия, които ни отведоха на едно пътуване, от което имам щастието и честта да бъда част”.